0

دانشنامه راه ساخت

عایق حرارتی چیست؟

عایق حرارتی نوعی عایق است که از ساختمان در برابر حرارت های غیرمنتظره و یا حتی حرارت های معمولی ولی مشکل ساز نگهداری و محافظت میکند؛ به طور کلی عایق ساختمانی پوششی مناسب برای جلوگیری از نفوذ حرارت یا رطوبت به داخل ساختمان است. استفاده از عایق برای محافظت از ساختمان بسیار اهمیت دارد. در زمان تهیه مصالح ساختمانی بهتر است بخش دقیق و محاسبه شده ای را برای عایق کاری ساختمان نیز در نظر بگیرید.

در ساختمان سازی از عایق هایی با جنس های مختلف می توان استفاده کرد. هر کدام از این فرمت ها برای بخش های متفاوت ساختمان استفاده می شوند؛ مانند سقف، کف، بخش های جانبی و… . انتخاب بهترین عایق حرارتی موارد زیادی بستگی دارد؛ ازجمله: بودجه شما، متراژ ساختمان ، شرایط آب و هوایی و… پس بهتر است شناخت کافی درباره انواع عایق داشته باشید. قبل از خرید و اجرای عایق بندی ساختمان حتما با مهندسان ناظر و یا کارشناسان مربوط مشورت کنید. این مسئله خیلی مهمی است که شما به نسبت موقعیت از چه عایق استفاده کنید؛ زیرا مصالحی نیست که به راحتی قابل تعمیر و بازسازی باشد.

در این مقاله می خواهیم با عایق حرارتی ساختمان و انواع آن آشنا شویم. پیشنهاد می کنیم باانواع عایق رطوبتی نیز آشنا شوید.

مزایای استفاده از  عایق حرارتی در ساختمان

همان طور که در بالا گفتیم، عایق حرارتی نوعی عایق است که از ساختمان در برابر حرارت های غیرمنتظره و یا حتی حرارت های معمولی ولی مشکل ساز نگهداری و محافظت میکند. استفاده از عایق حرارتی در منزل یا محل کار بین ۴۵ تا شاید ۵۵ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی می کند؛ بنابراین تنها هدف عایق جلوگیری از نفوذ گرما یا سرما نیست؛ بلکه ذخیره انرژی نیز می باشد.

بیشتر مصالح ساختمانی خصوصا در کشور ما به علت شیوه ساخت و ساز، باعث هدر دادن انرژی موجود در محیط میشوند. شیشه و فلز در این موضوع بیشتر دخیل هستند. پس با افزودن یکسری مواد در جنس های مختلف می توانیم به عایق کاری ساختمان کمک کنیم. این مواد می توانند انواع پارچه های خاص ضخیم، پشم حیوانات، مواد معدنی یا پلاستیکی و.. باشند. البته این ها مواد پایه هستند که در زیر با ترکیب دقیق تر آنها بیشتر آشنا می شویم.

عایق های ساختمانی فرمت های مختلفی در عرضه دارند. مثلا گاهی آجری هستند، گاهی به شکل یک صفحه یا تخته و گاهی به صورت نواری یا ورقه ای.

ویژگی های عایق حرارتی مناسب

  1. مقاومت بالا در مقابل انواع فشار ، حرارت ، آتش ، اشعه
  2. مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی مانند رشد قارچ ها یا میکروب ها
  3. مقاومت و دوام بالا در برابر چورک خوردگی
  4. مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی
  5. دارا بودن خاصیت انبساطی و انقباضی بالا

انواع عایق حرارتی (معرفی ۸ نوع)

عایق حرارتی انواع مختلفی دارد که هرکدام کاربری خاص خودشان را دارند. در این بخش با انواع آن آشنا می شویم.

  1. عایق حرارتی الیاف معدنی

عایق الیاف معدنی

این عایق همانطور که از نامش پیداست، از مواد معدنی ساخته میشود. این مواد معدنی دانه های سنگ آتش دیر ذوب هستند. عایق الیاف به هیچ عنوان دچار رطوبت یا نم نمی شود و مقاومت بی نظیری در برابر آتش دارد. به دلیل دوام و مقاومت آن بیشتر در بام های شیروانی و بخش رویی صفحات دیگر قرار داشته و به عنوان مخافظ و عایق به کار می رود.

  1. عایق حرارتی تخته فیبری

این نوع عایق حرارتی با فشرده کردن پشم نمد و سایر الیاف گیاهی درست میشود. این مواد را به شکل تخته های صلب در می آروند. مقاومت آن در برابر حرارت خیلی زیاد نیست؛ بلکه در حد متوسط است. از آنجایی که رطوبت را به خوی دریافت و جذب میکند، مقاومت مکانیکی و دوام زیادی در برابر حرارت و آتش سوزی ندارد.

  1. عایق حرارتی پشم شیشه

زمانی که یکسری از الیاف نازک دارای تارهای شیشه ای، به یکدیگر متصل میشوند،عایق پشم شیشه تولید می گردد. برای استفاده راحت تر، این الیاف را دسته کرده بر روی سطوحی از کراف، تور، یا الیاف و..قرار می دهند. بدین ترتیب انسجام آن نیز حفظ می شود.

عایق حرارتی پشم شیشه

برای ساخت سوله ها یاگاهی سقف منازل این عایق را به همراهتوری مرغی استفاده میکنند. توری مرغی به نصب و نگهداری پشم شیشه بر روی سقف کمک زیادی می کند. به میزان حجم پشم شیشه از توری مرغی استفاده کرده و بوسیله آن سطح پشم شیشه را پوشش میدهند تا بطور کامل به سقف متصل شود.

پشم شیشه عایقی مقاوم و بادوام در برابر میکروب ها، کپک و رطوبت است. بوی خاصی ندارد و برای سقف های شیروانی یا سوله ها یک گزینه بسیار عالی است. بهتر است برای نگهداری آن در انبارها از نایلون استفاده شود.

  1. عایق حرارتی پشم سنگ

پشم سنگ عایقی درجه یک و با کیفیت است که برای محیط زیست نیز خطر کمتری دارد. به هیچ عنوان در برابر رطوبت آسیب نمی بیند؛ حتی زمانی که خیس شود، باز هم خواص خود را حفظ میکند. از طرفی در برابر حرارت و آتش سوزی مقاومت مناسبی دارد. این نوع عایق برای آسانسور، تاسیسات و.. در ساختمان یک گزینه عالی می باشد.

  1. عایق حرارتی پلاستیکی

انواع عایقی که از مواد اولیه پلاستیکی ساخته میشود در این دسته بندی قرار می گیرد. عایق پلاستیکی خود دارای زیر مجموعه های زیادی ست مانند:

پلی اتیلن، فنولیک ، پلی یورتان، فومهای پلی استایرن، ، پلی وینیل کلراید  ، اوره فرم آلدئید نیتریل فوم و… .

  1. عایق حرارتی تخته چوب پنبه فشرده

عایق حرارتی تخته چوب پنبه فشرده

برای ساخت این عایق بیشتر از مواد طبیعی استفاده میشود. بوسیله صمغ طبیعی، دانه های چوب پنبه را فشرده و تخته میکنند و این عایق تولید میشود. عایق فوق دارای مقاومت فشاری خوبی ست. در مقابل رطوبت دوام زیادی دارد. در برابر حرارت مقاومت آن کمتر بوده و در حد متوسط است. این عایق بیشتر برای مکان هایی کاربرد دارد.که رطوبت زیادی دارند.

  1. عایق حرارتی پرلیت

عایق حرارتی پرلیت

این نوع عایق یک عایق خاص است و ویژگی های منحصربفردی دارد. در برابر ماده های اسیدی واکنشی ندارد. در مقابله با پوسیدگی و یا خوردگی بسیار مقاوم است. مقاومت فشاری کمی دارد. از آنجایی که از سنگ آتش نشان ساخته میشود؛ سوراخ هایی دارد که آب در آن نفوذ کرده و آسیب می بیند؛ بنابراین در مناطق مرطوب گزینه ای نامناسب است.

  1. عایق حرارتی با شیشه حرارتی

برای ساخت این عایق شیشه را تا چندین برابر حجم خودش حرارت می دهند. زمانی که منبسط شد، یک صفحۀ عایق بندی بسیار عالی در برابر رطوبت و حرارت می شود. مقاومت فشاری آن نیز نسبتا خوب است. یک عایقی پایدار و بادوام است.

نتیجه گیری

در این مقاله با عایق حرارتی و انواع آن آشنا شدیم. استفاده از عایق حرارتی برای ایجاد ایمنی در ساختمان بسیار ضروری است.

دسته بندی محصولات
رابیتس

مفتول سیاه

مفتول گالوانیزه

کلاف مفتول

مشبک

مش جوشی

میخ

توری فرنگی

توری فرنگی گابیون

توری مرغی

پشم شیشه

توری حصاری

توری گابیون سیل بند

سیم خاردار

پایه لوله

میلگرد بستر

سیم جوش

نبشی

میلگرد

اسپیسسر

پلاستیک شناژ

افزودنی بتنی

وال پست

رول بلت

ورق پانچ