0

دانشنامه راه ساخت

انواع روش های تولید میلگرد

تولید میلگرد با روش نورد

بسیاری از محصولات فولادی که شهرت دارند اصولا نیمه ساخته محسوب میشوند. حتی خیلی از این محصولات مانندمیلگرد،نبشی ، ورق و.. که در صنایع و ساختمان سازی کاربرد زیادی دارند. جهت تولید میلگرد یا سایر محصولات پیش ساخته روش ها مختلفی وجود دارد. یکی از این روش ها نورد است . در نورد یا سایر روش های تولید فولاد مذاب به شکل بلوک هایی درمیاورند تا بتوانند عملیات مربوطه را بر روی آن اجرا کنند.

الف) تهیه بلوک در قالب

برای اجرای این روش اول، فولاد مذاب داخل ظرف های به اسم پاتیل می ریزند، بعد آنها را داخل کوکیل ها که نوعی قالب هستند منتقل میکنند.

ب) تهیه بلوک با روش ریخته گری مداوم

برای اجرای این روش هم فلز مذاب را توسط یکسری پاتیل به دستگاه منتقل میکنند. بعد فولاد مذاب را داخل ظرف های تقسیم کننده می ریزند. از اینجا مواد مذاب را وارد منجمدکننده ها میکنند. جنس این ظرفها معمولا مسی است و همیشه با آب در حال خنک شدن است. زمانی که فلز، منجمد شد، توپی را خارج میکنند. بنابراین فلز بر اثر نیروی وزن خود به سمت نوردها میرود.توسط آنها پایین می آید.

در مرحله بعد فلز توسط قطع کننده ها برش میخورد. در طول مسیری که فلز پایین میاید به طور مداوم توسط کولر خنک تر میشود. 

تهیه نیمه ساخته ها:

برای تهیه نیمه ساخت ها همانطور که در بالا اشاره کردیم از شیوه های زیادی استفاده میشود. یکی از این شیوه ها نوردکاری است.

نوردکاری

نوردکاری:

نوردکاری عملیاتی است که فلز را از بین دو استوانه عبور میدهند تا تغییر شکل پیدا کند.فشارهایی که در نوردکاری به فلز وارد میشود موجب افزایش مقاومت آن می گردد.نورد کاری در دو حالت سرد و گرم اجرا میشود. برای اجرای این عملیات ابتدا بلوک های موردنظر را آماده میکنند.مراحل نوردکاری شامل مرحله های های گرم کردن، حرارت دادن، کوچک کردن، برش و.. می باشد.

نحوه تولید میلگرد با روش نورد:

بیشتر محصولات فولادی توسط نورد تولید میشوند. برای تولید میلگرد نیز این شیوه مرسوم است. در این شیوه برای شروع، شمش های فولادی را وارد کوره میکنند. آنها را در دمای ۱۱۰۰ درجه حرارت داده و زمانی که دمای آنها افزایش پیدا کرد، شمش های فولادی را به سمت خط تولید میفرستند. در این مرحله قطر شمش ها کاهش پیدا کرده اما طول آنها زیاد میشود.

زمانی که میخواهند میلگرد با کیفیت بیشتری تولید کنند، باید خطوط نورد پیوسته باشد. زمانی که نورد گرم به کار می رود. از آنجایی که دمای کاری بالا و از طرفی تنش پلاستیک پایین است، شمش ها را بین غلتک های نورد با دستگاه های نورد عبور داده و شکل دهی میکنند. در آخرین مرحله آج میلگرد ایجاد میشود. اصولا میلگردها دارای طول های ۲۴ یا ۳۶ متر هستند.

دستگاه های تولید میلگرد:

برای خط تولید میلگرد به یکسری دستگاه مخصوص نیاز است که در زیر به اصلی ترین آنها اشاره میکنیم:

  1. کوره پیش گرم برای پخت شمش کاربرد دارد.
  2. رول  کوره برای انتقال شمش به مرحله رافینگ استفاده میشود.
  3. رافینگ که جهت نورد و کاهش ابعاد شمش به کار می رود.
  4. رول های رافینگ جهت انتقال مواد به سمت استند استفاده میشود.
  5. قیچی سرزن
  6. شانه های بسته بندی  و…

نورد سرد:

یکی از قدیمی ترین روش های تولید میلگرد یا آرماتور نورد سرد است. این روش آرماتورهایی با مقاومت بالا تولید میشوند. تولید در دمای پایین قبل از تبلور مجدد صورت می گیرد. ساختار کریستالی ماده در هم شکسته  و مقاومت تسلیم و شکل پذیری را تحت شعاع قرار میدهد. میلگردی که به این روش تهیه میشود هیج ناحیه تسلیمی ندارد. جنس فولادی آن سخت تر است. با اینکه مقاومت تسلیم آن زیاد میشود اما شکل پذیری کمی دارد. میلگردی که به این روش تولید میشود برای مقابله با عواملی مانند زلزله مناسب نیست.

تولید میلگرد

میکروآلیاژی:

برای تهیه میلگرد با مقاومت بالا در این روش مقداری  تیتانیوم، نیوبیوم و گاهی وانادیم به میلگرد معمولی اضافه میکنند. در این شیوه به علت ایجاد کاربیدهای بین فلزی یکسری ریز ذرات مقاوم در محصول ایجاد میشود. در صورتی که میزان ریزی این ذرات افزایش یابد، مقاومت میلگرد نیز افزایش پیدا میکند.در روش های آلیاژسازی، شمش به کار برده شده به صورت آرام خنک میشود به همین علت مقاومت بیشتری دارد.

برعکس نوع قبلی از این نوع بیشتر در مناطق مستعد زلزله استفاده میشود.

خمکاری میلگرد:

وقتی که فولاد حرارت لازم را دید. باید به مرحله  آستنتیک وارد شود. در این مرحله به سرعت بوسیله آب یا روغن آن را سرد میکنند. فولاد در این مرحله بسیار شکننده است. زمانی که فولاد کمی سرد شد آن را با یکسری فرآیند حرارت داده تا با تغییری که پیدا میکند، سختی آن کمتر شده و شکل لازم را بگیرد.

از آنجایی که میزان کربن در این روش کمتر است، شکل پذیری میلگرد بیشتر خواهد بود. هزینه تولید در این روش نسبت به شیوه میکروآلیاژی پایین تر است.شمش فولادی در این روش نیز کیفیت کمتری داشته و برای اینکه محصول نهایی را داشته باشبم، سطح بیرونی را یکدفعه خنک میکنند. سطح بیرون میلگرد نسبت به سطح داخل مقاومت کمتری دارد.به همین دلیل بهتر است از این نوع میلگرد در مناطق زلزله خیز استفاده نشود.

زمانی که میلگرد تولید شد در بخش کنترل کیفیت به تایید نهایی میرسد. زیرا میلگرد باید استاندارد لازم را داشته باشد.

 تولید میلگرد :

میلگرد یکی از مهم ترین گزینه ها در ساختمان سازی می باشد. میلگرد جهت مقاوم سازی و تقویت بتن در ساختمان بکار می رود. میلگردها در انواع مختلفی از لحاظ فیزیگی تولید و استفاده میشوند. یک نوع دسته بندی میلگرد بر اساس شاخه و کلاف است.

میلگرد کلاف ، به شکل یک کلاف در هم پیچیده میباشد که در ساخت و سازهای ساختمانی بسیار استفاده میشود. در زمان تولید میگلرد کلاف باید به مرحله خنک سازی توجه زیادی داشته باشیم.این نوع میلگرد در خط نورد و با یک کیفیت خیلی خوب و طبق استاندارد بین المللی تولید میشود.
میلگرد کلاف در سایزهای ۵.۵ تا ۱۶ و بیشتر با روش نورد گرم تولید میشود. شمش های فولادی در اندازه های مشخص داخل کوره ریخته میشود.زمانی که حرارت بالا می رود، مواد مذاب را به داخل خط تولید هدایت میکنند. زمانی که میلگرد شکل اصلی خود را گرفت به صورت کلاف بسته بندی میشود.

مواد اولیه تولید میلگرد کلاف:

مواد اولیه تولید میلگرد کلاف، همانطور که در بالا اشاره کردیم، شمش فولادی می باشد. شمش ها هر کدام میزان مختلفی از سیلیسیم، منگنز، گوگرد و فسفر دارند. میگلرد کلاف هم در نوع اجدار و هم نوع ساده تولید میشود. هر کدام از میلگردها کاربردهای مخصوص به خود را دارند. برای اطلاعات بیشتر در مورد میلگرد کلاف بهتر است مقاله میلگرد کلاف چیست؟   را مطالعه کنید.

میلگرد کلاف

کاربرد میلگرد کلاف:

  1. عالی برای تولیدتوری حصاری ،توری مرغی،توری فرنگی وتوری گابیون 
  2. عالی برای سازه های ساختمانی
  3. عالی برای تولیدسیم خاردار
  4. مناسب برای  الکترود سازیی
  5. عالی  برای تبدیل بهمفتول
  6. قابل استفاده در صنایع فنر سازی و …

نکات مهم بعد در نگهداری میلگرد:

  1. باید میلگردها روی خرک های چوبی نگهداری شوند.
  2. باید در معرض مستقیم هوا و رطوبت قرار نگیرند.
  3. باید از زنگ زدگی آنها تا حد ممکن جلوگیری کرد.
دسته بندی محصولات
رابیتس

مفتول سیاه

مفتول گالوانیزه

کلاف مفتول

مشبک

مش جوشی

میخ

توری فرنگی

توری فرنگی گابیون

توری مرغی

پشم شیشه

توری حصاری

توری گابیون سیل بند

سیم خاردار

پایه لوله

میلگرد بستر

سیم جوش

نبشی

میلگرد

اسپیسسر

پلاستیک شناژ

افزودنی بتنی

وال پست

رول بلت

ورق پانچ